- zdrowy arbuzowy napój,
- chłodzi, orzeźwia i doskonale smakuje,
- świetny na upalne letnie dni.
Składniki:
- około 900g pokrojonego miąższu z arbuza bez pestek (to około pół małego arbuza)
- sok z 2 cytryn
- 2-3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
- 500 ml wody niegazowanej lub gazowanej
- opcjonalnie: kostki lodu, plasterki cytryny, listki mięty
W wysokim pojemniku umieść kawałki arbuza, sok z cytryny, cukier i wodę – całość zmiksuj blenderem ręcznym (można też użyć blendera z kielichem lub thermomixa). Gotowy napój najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, by składniki się przegryzły. Podawaj schłodzony lub z dodatkiem kostek lodu.
Do podania polecam: listki mięty, plasterki cytryny lub limonki, kostki lodu.
Gdy postoi, lemoniada się rozwarstwia, dlatego przed podaniem wymieszaj łyżką.
Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.