• zdrowy arbuzowy napój,
  • chłodzi, orzeźwia i doskonale smakuje,
  • świetny na upalne letnie dni.

 

Składniki:

  • około 900g pokrojonego miąższu z arbuza bez pestek (to około pół małego arbuza)
  • sok z 2 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
  • 500 ml wody niegazowanej lub gazowanej
  • opcjonalnie: kostki lodu, plasterki cytryny, listki mięty
W wysokim pojemniku umieść kawałki arbuza, sok z cytryny, cukier i wodę – całość zmiksuj blenderem ręcznym (można też użyć blendera z kielichem lub thermomixa). Gotowy napój najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, by składniki się przegryzły. Podawaj schłodzony lub z dodatkiem kostek lodu.

 

Do podania polecam: listki mięty, plasterki cytryny lub limonki, kostki lodu.

Gdy postoi, lemoniada się rozwarstwia, dlatego przed podaniem wymieszaj łyżką.

Zamiast białego cukru, można użyć: cukru trzcinowego, cukru kokosowego, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy.

STRONA GŁÓWNA

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *