Pyszne ciasto, które smakiem przypomina batonik Bounty. Jest niezawodne i zawsze się udaje🙂
Spód:
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki oleju (oliwy lub roztopionego masła)
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka (śmietany lub jogurtu naturalnego)
- 1/2 łyż. proszku do pieczenia
- 1/2 łyż. sody
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Masa kokosowa i polewa:
- 1/2 l mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 2/3 kostki masła
- 200g wiórek kokosowych
- 1 szkl. cukru
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Spód:
Połącz razem mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W dużej misce dokładnie wymieszaj (rózgą do ubijania, mikserem na wolnych obrotach lub po prostu łyżką tak, jak ja to zrobiłam) cukier, olej, jajko i mleko, a następnie powoli dodawaj suche składniki. Wyrobione ciasto przełóż do blachy (30x24cm lub 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ostudź.
Masa kokosowa i polewa:
Mleko zagotuj. Dodaj wiórki, cukier i masło, a na samym końcu kaszę mannę. Gdy masa zgęstnieje, wyłóż ją na wcześniej upieczony kakaowy spód.
Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj, a następnie polej po wierzchu.
Na obiad polecam…

😃😃😃