Kompot z jabłek

Pyszny i zdrowy napój z jabłek. Wspaniały na każdą porę roku – zimą można go pić na ciepło z cynamonem, a latem z kostkami lodu. Pasuje do każdego posiłku. Jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż soki ze sklepowych półek😉

 

 

Składniki (1,5 litra):

  • 2-3 słodkie jabłka (około 500 g)
  • sok z połówki cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1-2 łyżki miodu, cukru lub syropu z agawy

 

Jabłka umyj, osusz. Przekrój je na ósemki i wykrój gniazda nasienne (nie obieraj). Przełóż je do rondla o pojemności 1,5 litra, zalej zimną wodą i zagotuj. Po 5 minutach gotowania dodaj sok z cytryny i ewentualnie cukier (miód najlepiej dodać po zdjęciu z ognia, gdy lekko przestygnie). Po 10 minutach zdejmij z ognia. Można go pić na ciepło lub na zimno.

Dodatki: plastry cytryny, listki mięty, cynamon, goździki.

Miód się dodaje po przestudzeniu, by nie stracił swoich walorów zdrowotnych. Cukier możesz dodać nawet w czasie gotowania.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *