Ostatnio moja mama pochwaliła się, że robi pasztet z cukinii, więc i ja taki zmajstrowałam😉 Z tą różnicą, że kaszę manną wymieniłam na jaglaną i dodatkowo wkroiłam pieczarki. Słowo „pasztet” bardziej kojarzy się z mięsnym daniem, ale ta wersja wegetariańska jest również bardzo smaczna. Zawiera kaszę, dlatego syci i doskonale zaspokaja głód.
🍞Nie zawiera glutenu, więc polecam osobom z alergią lub nietolerancją🍞
Dania z piekarnika…
** Stromboli, czyli zawijana pizza
** Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (poj. 200 ml)
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 3 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, sos sojowy

Młodą cukinię możesz zostawić w skórce, a starszą obierz i wykrój ze środka gniazdo nasienne.
Kaszę jaglaną ugotuj, a później odstaw do przestudzenia. Cukinię zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz pieczarki posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki – kaszę, cukinię, pieczarki, cebulę, jajka oraz przyprawy. Gotową masę przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1 godzinę 15 minut, aż się zarumieni.
Dodatkowo możesz wrzucić… pokrojoną paprykę, boczek, natkę pietruszki, koperek.
Pomysły na śniadanie…

😉😉😉