Kruche ciasteczka kakaowe

Smakołyk dla ciastkożerców!😉 Chrupiące ciasteczka bez …ucierania …wałkowania i …wykrawania😉 Są łatwe w przygotowaniu. Po prostu rozpuść masło, wymieszaj wszystkie składniki, uformuj kulki i… hop do piekarnika!😉 Wspaniałe zarówno do popołudniowej kawy, jak i kubka ciepłego mleka.

 

 

Składniki na 16 ciasteczek:

  • 1 pełna szklanka mąki (o poj. 300 ml)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szkl cukru

W małym rondelku rozpuść masło. Przestudź przez chwilę, a następnie dodaj jajko i cukier. Wsyp połowę mąki, proszek oraz kakao – dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Uzupełnij pozostałą mąką i wyrób jednolite elastyczne ciasto. Nabieraj je dłońmi i formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego (możesz je lekko spłaszczyć) – układaj na wyłożoną papierem blachę zachowując odstępy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, otwórz drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą nieco miękkie – stygnąc będą nabierać kruchości.

Rady:
1. Ciasto jest elastyczne i bez problemu da się formować dłońmi kulki. Możesz też użyć małej łyżki do lodów (gałkownicy).

2. Z tego samego przepisu możesz zrobić:
* ciasteczka cytrynowe – dodając zamiast kakao, tartą skórkę cytrynową i aromat cytrynowy,
* ciasteczka z kawałkami czekolady – pomijając kakao i dodając czekoladę pokrojoną w kostkę,
* ciasteczka z bakaliami – dodając garść rodzynek, orzechów, owoców kandyzowanych, wiórków kokosowych itp.

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *