Nocny chleb pszenny

 

Jakiś czas temu znalazłam przepis na chlebek na stronce SmakowityChleb i z tego powodu przestałam się pokazywać w pobliskiej piekarni😃 Zawsze bałam się pieczenia chleba – uważałam to za coś trudnego, za „wyższą szkołę jazdy”, ale tekst na tej stronce zachęcił mnie do działania😉 Wyszedł wspaniale! Robiłam go już kilka razy i za każdym razem był udany. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu – ciasto wyrabia się w 10 minut, a później wyrasta przez noc w lodówce. To świetny sposób, by z rana cieszyć się pysznym cieplutkim pieczywem🙂 Najlepiej smakuje w najprostszej wersji, czyli po prostu z masłem😃 Jeśli lubicie, polecam Wam również dodanie do ciasta nasion i ziaren np. słonecznika, dyni lub pinii.

 

Do świeżego domowego chleba polecam…

**  drobiowy pasztet z rosołu

** smarowidło z boczku

** pastę z jajka i wędzonej makreli

** najprostszą pastę jajeczną

** pastę z żółtego sera

 

Składniki:

  • 500 g mąka pszenna typu 650
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jeśli lubisz, dodatkowo 3 łyżki ziaren np. słonecznika
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, solą oraz słonecznikiem. Wlej wodę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne. Przełóż je do formy (np. długiej keksówki) wysmarowanej tłuszczem, a następnie wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Przez noc ciasto podrośnie (podwoi swoją objętość). Rano wyjmij je z lodówki i postaw na stole na ok. 20-30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut (w temp. 200 stopni). Po upieczeniu pozostaw na 10 minut, a następnie wyłóż bochenek na kratkę lub ruszt grilla, by para mogła łatwiej ulecieć.

 

Chleb upiekłam w brytfannie posmarowanej tylko samym olejem. Odstał bez problemu, ale jeśli masz obawy, wyłóż formę dodatkowo papierem do pieczenia🙂

 

Prócz ziaren słonecznika polecam także dodatek… ziaren dyni, pinii, nasion czarnuszki, sezamu, siemienia lnianego, otrębów.

 

 

 

😁😁😁

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *