Domowe nuggetsy

 

…na przekąskę …na obiad …na kolację …dla gości

Nuggetsy, czyli małe kawałki piersi kurczaka panierowane w bułce tartej🙂 Świetne do obiadu z frytkami i surówką lub na przekąskę z ulubionym dipem (czosnkowym, pomidorowym, bazyliowym)🙂

 


Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (ok. 500-600 g)
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub przyprawy do kurczaka)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kurczaka pokrój w grube kawałki (odrzucając błony i żyłki), a następnie
wymieszaj je z przyprawą do gyrosa. Odstaw na 10 minut. W miseczce lub szklance rozmieszaj jajko, dodaj je do kawałków kurczaka i dokładnie wymieszaj dłonią. Poszczególne kawałki panieruj w bułce tartej  i układaj na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Zdejmując nuggetsy z patelni możesz je układać na papierowym ręczniku, by lepiej odsączyć tłuszcz.

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *