CEBULA – nie płacz przy krojeniu

Pewnego razu będąc u koleżanki zobaczyłam, jak kroi cebulę w goglach do nurkowania. Widok był przekomiczny🙂 Pogadałyśmy trochę i stwierdziłam, że na stronce przyda się parę słów o tym „wyciskaczu łez”🙂


 

Warto jeść cebulę – nie tylko poprawia smak potraw, ale jest też bardzo zdrowa (ma właściwości bakteriobójcze oraz podnosi odporność organizmu zapobiegając przeziębieniu). Jest wartościowym warzywem lecz jej krojenie kojarzy się nieprzyjemnie. Dlaczego?
Ponieważ w czasie krojenia uwalnia się gaz (kwas siarkowy), który podrażnia oczy powodując szczypanie i łzawienie.
Są jednak sposoby, by temu zapobiec:

 

* załóż okulary (np. przeciwsłoneczne) lub gogle ochronne (narciarskie lub do nurkowania) – zabawnie to wygląda, ale przynajmniej oczy są osłonięte przed działaniem złośliwego gazu🙂

 

* zmroź cebulę przed krojeniem – wystarczy włożyć cebulę do zamrażalnika na 15 minut, wtedy łatwiej ją pokroisz lub zetrzesz na tarce.

 

* schłodzenie cebuli w wodzie – przed krojeniem zanurz połówkę cebuli w zimnej lub lodowatej wodzie na 5 minut. Obniżenie temperatury osłabi działanie ostrego gazu.

 

* odsuń twarz od cebuli – stojąc nad cebulą gaz unosi się do góry prosto w Twoją twarz. Spróbuj kroić ją na siedząco odchylając głowę lekko do tyłu🙂

 

* włącz wentylator – dzięki temu gaz nie wędruje bezpośrednio w stronę oczu, ale zostaje rozwiany po pomieszczeniu zmniejszając jego stężenie w powietrzu.

 

Jeśli nie lubicie wzruszeń przy cebuli, przetestujcie powyższe rady i wybierzcie metodę dla siebie🙂

 

😃😃😃