…na śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc
Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej🙂 Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe na poczęstowanie gości lub do podania na większej imprezie. Wielkość ruloników zależy od wielkości i grubości plastrów szynki. Zamiast szynki można użyć plastrów polędwicy, baleronu lub salami. W poniższym przepisie znajdziesz skład na 6 rulonów – jeśli potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ również ilość składników.
Składniki na 6 ruloników:
- 6 plastrów szynki
- 3 jajka
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- opcjonalnie świeża zielenina np. rzeżucha, szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo (gotuj około 9-10 minut). Przestudź i obierz ze skorupki. Pokrój je w dużą kostkę, przełóż do miski i dalej rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, musztardę, przyprawy i opcjonalnie rzeżuchę lub szczypiorek. Wymieszaj. Na brzeg każdego plasterka szynki połóż łyżeczkę pasty i zwiń w rulon. Gotowe układaj na talerzu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Pastę warto wzbogacić ulubionym dodatkiem, np. posiekaną cebulką, kiszonym ogórkiem, świeżą lub konserwową papryką, oliwkami, żółtym serem.
Musztardę możesz zastąpić łyżeczką chrzanu – oba te dodatki doskonale zaostrzą smak pasty jajecznej i dzięki temu nie będzie mdła.
Polecam zimne przekąski: