Ruloniki z pastą jajeczną

…na śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc

Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej🙂 Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe na poczęstowanie gości lub do podania na większej imprezie. Wielkość ruloników zależy od wielkości i grubości plastrów szynki. Zamiast szynki można użyć plastrów polędwicy, baleronu lub salami. W poniższym przepisie znajdziesz skład na 6 rulonów – jeśli potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ również ilość składników.

 

 

Składniki na 6 ruloników:

  • 6 plastrów szynki
  • 3 jajka
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie świeża zielenina np. rzeżucha, szczypiorek

 

Jajka ugotuj na twardo (gotuj około 9-10 minut). Przestudź i obierz ze skorupki. Pokrój je w dużą kostkę, przełóż do miski i dalej rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, musztardę, przyprawy i opcjonalnie rzeżuchę lub szczypiorek. Wymieszaj. Na brzeg każdego plasterka szynki połóż łyżeczkę pasty i zwiń w rulon. Gotowe układaj na talerzu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

 

Pastę warto wzbogacić ulubionym dodatkiem, np. posiekaną cebulką, kiszonym ogórkiem, świeżą lub konserwową papryką, oliwkami, żółtym serem.

Musztardę możesz zastąpić łyżeczką chrzanu – oba te dodatki doskonale zaostrzą smak pasty jajecznej i dzięki temu nie będzie mdła.

 

 

 

 

Polecam zimne przekąski:

 

 

 

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *