- apetyczne połączenie chrupiącego boczku i delikatnych szparagów,
- bardzo łatwe, szybkie do przygotowania, a do tego pyszne,
- świetne na przekąskę, przystawkę lub dodatek do dania głównego,
- do przygotowania na patelni, w piekarniku, na elektrycznym lub węglowym grillu.
Składniki na około 3 porcje:
- pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
- ok. 10–12 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki (same „pękną” w odpowiednim miejscu). Osusz papierowym ręcznikiem. Każdy szparag owiń spiralnie cienkim plastrem boczku (możesz owinąć 1 lub 2 plastrami). Następnie opiecz je na grillu węglowym lub elektrycznym. Można je również obsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku piekąc przez około 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Boczek jest wystarczająco słony, więc nie trzeba doprawiać solą. Tuż przed podaniem szparagi można posypać mielonym pieprzem.
Przed grillowaniem szparagi można krótko blanszować – zanurzyć na 1-2 minuty we wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie, osuszyć, ostudzone owinąć boczkiem i upiec.