• apetyczne połączenie chrupiącego boczku i delikatnych szparagów,
  • bardzo łatwe, szybkie do przygotowania, a do tego pyszne,
  • świetne na przekąskę, przystawkę lub dodatek do dania głównego,
  • do przygotowania na patelni, w piekarniku, na elektrycznym lub węglowym grillu.

 

Składniki na około 3 porcje:

  • pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
  • ok. 10–12 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki (same „pękną” w odpowiednim miejscu). Osusz papierowym ręcznikiem. Każdy szparag owiń spiralnie cienkim plastrem boczku (możesz owinąć 1 lub 2 plastrami). Następnie opiecz je na grillu węglowym lub elektrycznym. Można je również obsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku piekąc przez około 15-20 minut w temp. 200 stopni. 

Boczek jest wystarczająco słony, więc nie trzeba doprawiać solą. Tuż przed podaniem szparagi można posypać mielonym pieprzem.

Przed grillowaniem szparagi można krótko blanszować – zanurzyć na 1-2 minuty we wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie, osuszyć, ostudzone owinąć boczkiem i upiec.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem