Zupa krem z cukinii

 

Zwykle moje cukiniowe zupy wyglądały tak, że do gara wrzucałam kawałki cukinii razem z miksem innych warzyw. Tym razem po raz pierwszy postanowiłam zrobić krem z cukinii. Zupa się udała znakomicie – gęściutka, kremowa, pyszna🙂 Wspaniale smakuje z pieczywem, ale też polecam chrupiące grzanki oraz prażone ziarna dyni i słonecznika.

 

 

Skład na rondel 2,5 l:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Obraną cebulę pokrój i zeszklij na maśle (na patelni lub od razu w rondlu, jeśli ma grube dno). Do rondla wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię, zalej bulionem i zagotuj. Gotuj ok. 20 minut, następnie zmiksuj blenderem na krem (no chyba że masz termomix🙂). Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem oraz dodaj śmietankę.

.

 

Rady:
1. Do podania: pieczywo, grzanki, pestki dyni, ziarna słonecznika, siekana natka pietruszki lub koperek, pokruszony ser feta.

2. Bulion możecie przygotować wedle swojego uznania:

  • na kostkach rosołowych,
  • warzywny (na włoszczyźnie z dodatkiem ziół np. natki pietruszki, lubczyku, liści selera, tymianku, czosnku, ziela angielskiego),
  • mięsny (np. na udkach drobiowych, skrzydełkach, porcjach rosołowych, żeberkach wieprzowych).

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *