Zupa warzywna
z serkiem topionym

 

Wiem, że jest wielu przeciwników serków topionych, ale myślę, że jak się zje od czasu do czasu to nie zaszkodzi. W końcu dietę warto urozmaicać😉

 


Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połówka selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 serki topione naturalne (ok. 200 g)
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij (smaż aż stanie się miękka i lekko złota). Pozostałe warzywa obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Przełóż je do rondla, włóż liście laurowe i ziele angielskie – wlej bulion i zagotuj. W trakcie gotowania (po około 10 minutach) czerpakiem nadejmij trochę wywaru do miski, włóż serek i rozdrobnij widelcem, by powstały drobne grudki. Przelej do rondla z zupą. Gotując się serek całkowicie się rozpuści. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz posypać posiekaną zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem).

 

Im bardziej go rozdrobnisz, tym mniejsze szanse że zostaną grudki. Całe serki wrzucone do zupy nie rozpuszczą się całkowicie. Najlepiej rozdrobnić go widelcem w misce z odrobiną wrzątku  lub po prostu zmiksować.

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *