Chińska surówka z białej kapusty

 

Surówka ze świeżej kapusty, która smakiem bardzo przypomina tę z chińskich knajpek🙂 Świetnie pasuje nie tylko do dań azjatyckich, ale też do mięs i dań obiadowych (np. placków, krokietów, klusek). Do jej przygotowania wystarczą kapusta, marchew i zalewa, jednak zyskuje na smaku przez dodatek cebuli i czosnku.

 

 

Składniki:

  • średnia główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. oleju
  • pół szkl octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę posiekaj. Wszystkie warzywa wymieszaj. W rondelku wymieszaj olej, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i sól. Podgrzewaj, aż się zagotuje. Jeszcze gorącą lub lekko przestudzoną zalewą zalej warzywa – dobrze je wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, by składniki się przegryzły.

 

 

 

4 thoughts on “Chińska surówka z białej kapusty”

    1. Tak, masz rację 🙂 Ja jednak od lat robię surówkę z octem spirytusowym, dlatego mogę potwierdzić, że wychodzi bardzo dobra. Wiem, że niektórzy dodają octu ryżowego lub też winnego – zależy, co kto lubi i co właśnie ma w swojej kuchni 🙂
      Jeśli chodzi o oryginalny przepis, zauważyłam, że nie wszystkie restauracje chińskie się go trzymają – np. knajpka w mojej okolicy robi surówkę bez oleju i chyba w zalewie rozcieńczonej dużą ilością wody (surówka jest sucha i mało smaczna).
      Tak więc często oryginalne przepisy bywają modyfikowane 🙂

Skomentuj Kulinarne S.O.S. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *