Jaglany pasztet z cukinią i pieczarkami

 

Ostatnio moja mama pochwaliła się, że robi pasztet z cukinii, więc i ja taki zmajstrowałam😉 Z tą różnicą, że kaszę manną wymieniłam na jaglaną i dodatkowo wkroiłam pieczarki. Słowo „pasztet” bardziej kojarzy się z mięsnym daniem, ale ta wersja wegetariańska jest również bardzo smaczna.  Zawiera kaszę, dlatego syci i doskonale zaspokaja głód.

🍞Nie zawiera glutenu, więc polecam osobom z alergią lub nietolerancją🍞

 

Dania z piekarnika…

**  Ryba pieczona na ryżu

** Kalafiorowy MÓZG

** Stromboli, czyli zawijana pizza

** Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (poj. 200 ml)
  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, sos sojowy

 

Młodą cukinię możesz zostawić w skórce, a starszą obierz i wykrój ze środka gniazdo nasienne.

Kaszę jaglaną ugotuj, a później odstaw do przestudzenia. Cukinię zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz pieczarki posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki – kaszę, cukinię, pieczarki, cebulę, jajka oraz przyprawy. Gotową masę przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1 godzinę 15 minut, aż się zarumieni.

 

Dodatkowo możesz wrzucić… pokrojoną paprykę, boczek, natkę pietruszki, koperek.

 

 

😉😉😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *