Koktajl jogurtowo-pomarańczowy

Przepyszny… słodziutki… gęsty… orzeźwiający… a do tego bardzo zdrowy🙂

Pierwszy raz spróbowałam go w indyjskiej knajpce, gdzie nazywał się „orange lassi”. Poszperałam w internecie i okazało się, że przygotowanie jest dziecinnie proste (filmik), a składniki na przygotowanie koktajlu można znaleźć w każdym sklepie spożywczym🙂

 

 

Skład na szklankę ok. 300 ml:

  • 1 pomarańcza
  • 1-2 łyżki miodu (ewentualnie cukru)
  • 180 g jogurtu naturalnego (ewentualnie mleczka kokosowego)
  • 2 kostki lodu

 

Pomarańczę obierz ze skórki i białych błonek. Podziel palcami na nieco mniejsze części, wrzuć do głębokiego pojemnika wraz z miodem i zmiksuj blenderem ręcznym. „Mus” z pomarańczy powinien być gładki, jednolity i bez błonek. Na końcu dodaj jogurt i całość wymieszaj. Do szklanki wrzuć kostki lodu i wlej gotowe lassi. Smacznego!🙂

 

Lassi możesz przygotować blenderem ręcznym, w dobrym malakserze lub w thermomixie.

Jeśli masz dobry malakser, kostki lodu możesz zmiksować razem z pomarańczą i miodem – napój będzie wtedy jednolity, chłodny i orzeźwiający.

 

 

 

 

2 thoughts on “Koktajl jogurtowo-pomarańczowy”

Skomentuj kokilki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *