Omlet z cebulą i boczkiem

 

Omlet, czyli placek ze smażonych jajek😊 Ten poniżej jest najprostszy z możliwych. Możesz usmażyć placek bez dodatków, ja jednak lubię wrzucić coś ekstra, by urozmaicić danie. Zwykle jest to cebula i  boczek (lub inna wędlina). Można użyć też pieczarek, świeżej papryki, szpinaku bądź innych ulubionych dodatków.

 

Na śniadanie polecam…

** Placki bananowe z 2 składników

** Pastę z tuńczykiem i jajkiem

** Zapiekankę z cukinią

** Mini tortille z papryką i ogórkiem

 

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • 50 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz
  • łyżka masła lub oleju do smażenia

 

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę – smaż przez chwilę. Jajka rozbełtaj w miseczce. Wlej na patelnię. Podnieś ją i przechylaj lekko na boki, by jajka rozlały się równomiernie. Przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch się zetnie (ok. 1-2 minuty). Zdejmij patelnię z ognia – gotowy omlet zsuń na talerz składając go na pół.

 

 

😃😃😃

 

 

 

2 thoughts on “Omlet z cebulą i boczkiem”

Skomentuj Emilia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *