Nie płacz przy krojeniu cebuli

Pewnego razu będąc u koleżanki zobaczyłam, jak kroi cebulę w goglach do nurkowania. Widok był przekomiczny🙂 Pogadałyśmy trochę i stwierdziłam, że na stronce przyda się parę słów o tym „wyciskaczu łez”🙂

Warto jeść cebulę – nie tylko poprawia smak potraw, ale jest też bardzo zdrowa (ma właściwości bakteriobójcze oraz podnosi odporność organizmu zapobiegając przeziębieniu). Jest wartościowym warzywem lecz jej krojenie kojarzy się nieprzyjemnie. Dlaczego? Ponieważ w czasie krojenia uwalnia się gaz (kwas siarkowy), który podrażnia oczy powodując szczypanie i łzawienie. Są jednak sposoby, by temu zapobiec:

  •  Załóż okulary (np. przeciwsłoneczne) lub gogle ochronne (narciarskie lub do nurkowania)!

Zabawnie to wygląda, ale przynajmniej oczy są osłonięte przed działaniem złośliwego gazu🙂

  • Zamroź cebulę przed krojeniem!

Wystarczy włożyć cebulę do zamrażalnika na 15 minut, wtedy łatwiej ją pokroisz lub zetrzesz na tarce.

  • Odsuń twarz od cebuli!

Stojąc nad cebulą gaz unosi się do góry prosto w Twoją twarz. Spróbuj kroić ją na siedząco odchylając głowę lekko do tyłu🙂

  • Włącz wentylator!

Dzięki temu gaz nie wędruje bezpośrednio w stronę oczu, ale zostaje rozwiany po pomieszczeniu zmniejszając jego stężenie w powietrzu.

Jeśli nie lubicie wzruszeń przy cebuli, przetestujcie powyższe rady i wybierzcie metodę dla siebie🙂

😃😃😃