Ziemniaki faszerowane mięsem

 

Bardzo smaczne pieczone ziemniaczki – danie proste… smaczne i ….niedrogie🙂 Jestem pewna, że przypadną do gustu Twoim gościom oraz domownikom. Większość osób radzi, by najpierw ugotować ziemniaki, a później je wydrążyć. Ja to robię troszkę inaczej🙂 Łatwiej mi jest wykroić środek w surowym ziemniaku i dopiero wtedy podgotować w osolonej wodzie – dzięki temu nie ma obaw, że ziemniak się rozpadnie w czasie wydrążania.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🙂

 

 

Składniki:

  • 4 ziemniaków średniej wielkości
  • 250 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól i pieprz
  • 4 plastrów żółtego sera (np. gouda)

 

Młode ziemniaki wystarczy umyć i dobrze wyszorować. Starsze możesz obrać.

Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką do wykrawania wydrąż środek. Następnie powstałe łódeczki i wydrążone części wrzuć do rondelka, zalej zimną wodą, osól i zagotuj. Gotuj tylko przez 5 minut. Odsącz w durszlaku i ostudź. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso i smaż dalej. Na koniec dodaj pokrojony miąższ ziemniaków, keczup i przyprawy. Gotowym farszem napełniaj ziemniaki. Na wierz połóż trochę żółtego sera, a następnie ułóż je na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podawaj je zaraz po upieczeniu.

 

W podobny sposób możesz przygotować ziemniaki faszerowane np. pieczarkami, grzybami leśnymi, kiełbasą, boczkiem, szynką,  szpinakiem, cebulą, soczewicą, papryką, serem.

 

 


 

1 thought on “Ziemniaki faszerowane mięsem”

Skomentuj Jaworowicz Jakub Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *