• smaczne proste danie z makaronem i tuńczykiem,
  • szybkie do przygotowania,
  • w sam raz na obiad lub kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju (około 150-170g)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • świeża natka pietruszki
  • 200 g makaronu

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odlej wodę i odstaw. Z tuńczyka częściowo odlej sos. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj tuńczyka, śmietankę oraz przyprawy – duś przez chwilę mieszając (gotując się śmietanka będzie gęstnieć). Dodaj makaron i posiekaną natkę pietruszki, dobrze wymieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia. Podawaj na ciepło.

Do dekoracji: natka pietruszki, bazylia, kapary, zielone lub czarne oliwki, starty ser (np. parmezan, gouda).

STRONA GŁÓWNA