• prosty pomysł na danie z cukinii,
  • smaczne i szybkie w przygotowaniu,
  • idealne na obiad, kolację lub przekąskę.

 

Składniki:

  • 1 młoda cukinia (około 400g)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

W misce wymieszaj jajko i mleko, a później mieszając powoli wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, by nie spływało z krążków. Cukinię pokrój na krążki o grubości ok. 0,5-1 cm. Każdy krążek zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

Taka smażona cukinia może być podana na obiad z surówką i ziemniakami lub nawet na przekąskę z dodatkiem sosu czosnkowego.

Do ciasta naleśnikowego można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. curry, mieloną paprykę, zioła prowansalskie. 

STRONA GŁÓWNA