- prosty pomysł na danie z cukinii,
- smaczne i szybkie w przygotowaniu,
- idealne na obiad, kolację lub przekąskę.
Składniki:
- 1 młoda cukinia (około 400g)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- olej do smażenia
W misce wymieszaj jajko i mleko, a później mieszając powoli wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, by nie spływało z krążków. Cukinię pokrój na krążki o grubości ok. 0,5-1 cm. Każdy krążek zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
Taka smażona cukinia może być podana na obiad z surówką i ziemniakami lub nawet na przekąskę z dodatkiem sosu czosnkowego.
Do ciasta naleśnikowego można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. curry, mieloną paprykę, zioła prowansalskie.