• błyskawiczne lody z mrożonych borówek,
  • wystarczą tylko 3 składniki,
  • są pyszne, zdrowe i bardzo orzeźwiające,
  • to idealny zamiennik sklepowych lodów.

 

Skład na około 2 porcje:

  • 200g mrożonych borówek
  • 100g jogurtu naturalnego (greckiego, kefiru lub maślanki)
  • 2 łyżki syropu z agawy, cukru, miodu lub innego słodziwa

 

W głębszym pojemniku umieść wszystkie składniki, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym. Lody będą przypominać zmrożoną owocową masę – podawaj je od razu po przygotowaniu.

 

Zamiast blendera ręcznego można użyć mocnego blendera kielichowego lub thermomixa – słaby blender może sobie nie poradzić z mrożonymi owocami, a nawet popękać.

Zamiast borówek, można użyć innych mrożonych owoców, np. truskawek, moreli, brzoskwiń, jagód, malin, mango.

STRONA GŁÓWNA

 


Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem