• włoszczyzna nadaje się nie tylko do zup i rosołów – wychodzi z niej pyszna surówka do obiadu,
  • lekka, zdrowa, pełna witamin,
  • pasuje do potraw mięsnych i wegetariańskich (pieczonych, gotowanych, smażonych).

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • por
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju, np. lnianego
  • sól i pieprz

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz – zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w pół talarki, a natkę posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce, posyp przyprawami, polej olejem. Surówkę dobrze wymieszaj (jeśli będzie zbyt sucha, dodaj troszkę więcej oleju). Gotową surówkę przechowuj w lodówce.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem