• pyszny aromatyczny sos z suszonych grzybów,
  • przygotowany z niewielkiej ilości składników, 
  • pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich.

 

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików
  • 1 cebula
  • łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu)
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz

Grzyby przełóż do miski, zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by dobrze nasiąkły. Wyjmij je łyżką cedzakową i pokrój w paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe.

Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich), zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.

 

STRONA GŁÓWNA