• najłatwiejsze jajeczne smarowidło do kanapek,
  • pastę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. cebulką lub rzeżuchą,
  • szybka, prosta, zrobiona jedynie z kilku składników,
  • idealna na śniadanie lub kolację.

 

Składniki dla 2 osób:

  • 5 jajek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo – odstaw do ostudzenia. Obłup je ze skorupki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez oraz przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Po przygotowaniu przechowuj w lodówce.

Jeśli nie masz tarki, jajka na pastę możesz: zmiksować w malakserze, posiekać lub rozgnieść widelcem.

Do podania: chleb, bułki, krakersy, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe lub kukurydziane.

Szczypiorek można zastąpić: cebulką, szynką, żółtym serem, wędzoną makrelą, ogórkiem (świeżym, konserwowym, kiszonym), papryką (świeżą lub konserwową), natką pietruszki, koperkiem, rzeżuchą.

STRONA GŁÓWNA