- bardzo łatwa i smaczna zupka pełna warzyw,
- pożywna, zdrowa, lekka dla żołądka,
- idealna na obiad lub kolację.
Składniki na około 2,5 litra (około 5-6 porcji):
- 2,5 litra rosołu lub bulionu (np. mięsnego lub warzywnego)
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 mały kalafior
- 1 brokuł
- cebula
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki oleju lub masła
- opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki
- opcjonalnie do podania kwaśna śmietana lub słodka śmietanka
W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler, a także listki laurowe i ziela angielskie. Całość zagotuj, gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Kalafior i brokuł podziel na różyczki, dodaj do rondla, gotuj aż do miękkości warzyw (około 10-15 minut). Pod koniec gotowania dopraw do smaku i opcjonalnie dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki. Ugotowaną zupę zestaw z ognia.
Do podania: słodka śmietanka, kwaśna śmietana, pieczywo, grzanki.