• smaczna zupka do wypicia z kubka,
  • dużo zdrowsza od sklepowych zupek instant,
  • pożywna, lekka dla żołądka,
  • można ją wypić w domu lub przelać do termosu i zabrać do pracy/szkoły.

 

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 250g brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 2-3 średnie marchewki (około 300-400g)
  • 700ml wody, rosołu lub bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 100g sera feta
  • opcjonalnie natka pietruszki lub koperek (świeże lub suszone)
  • sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy)

 

Marchew obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka z wodą lub bulionem i zagotuj – gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 10 minut. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobnioną fetę, natkę pietruszki, a następnie całość zblenduj mikserem ręcznym, aż stanie się gładka i jednolita. Sprawdź konsystencję zupy – jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub bulionu, ponownie zmiksuj i wstaw na ogień. Podgrzewaj tylko do momentu zagotowania. Sprawdź smak i dopraw przyprawami zgodnie ze swoim gustem. Następnie gotową zupę zdejmij z ognia i podawaj.

Jeśli lubisz, możesz dodać grzanki, pokruszoną fetę, pestki z dyni lub słonecznika.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Sos pesto z bazylią

Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru

Zupa szczawiowa

Pieczone bataty

Surówka z włoszczyzny

Kompot ze świeżych jabłek

Jogurtowe lody z mrożonych borówek

Lemoniada z wiśni

Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem

Ciasto na naleśniki

Sos bolognese

Surówka z młodej cukinii

Sałatka z rukolą, winogronami i szynką

Sałatka z rzodkiewką i jajkiem