- do przygotowania wystarczy świeża papryka i wędzony boczek,
- szybki i łatwy pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu,
- do przygotowania na patelni, w piekarniku, na elektrycznym lub węglowym grillu.
Składniki na 8-12 sztuk:
- 2 świeże papryki
- 8-12 długich plastrów wędzonego boczku
Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i każdą połówkę przekrój na 2-3 części (zależnie od wielkości). Każdy kawałek papryki owiń plastrem boczku. Następnie opiecz je na grillu węglowym lub elektrycznym. Można je również obsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku piekąc przez około 20 minut w temp. 200 stopni.
Do podania polecam: pieczywo, keczup, musztardę, sałatkę na bazie sałaty lub rukoli, zimne sosy (czosnkowy, tzatziki, tatarski), warzywa pieczone lub gotowane na parze.