• do przygotowania wystarczy świeża papryka i wędzony boczek,
  • szybki i łatwy pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu,
  • do przygotowania na patelni, w piekarniku, na elektrycznym lub węglowym grillu.

 

Składniki na 8-12 sztuk:

  • 2 świeże papryki
  • 8-12 długich plastrów wędzonego boczku

Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i każdą połówkę przekrój na 2-3 części (zależnie od wielkości). Każdy kawałek papryki owiń plastrem boczku. Następnie opiecz je na grillu węglowym lub elektrycznym. Można je również obsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku piekąc przez około 20 minut w temp. 200 stopni.

Do podania polecam: pieczywo, keczup, musztardę, sałatkę na bazie sałaty lub rukoli, zimne sosy (czosnkowy, tzatziki, tatarski), warzywa pieczone lub gotowane na parze.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Sos pesto z bazylią

Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru

Zupa szczawiowa

Pieczone bataty

Surówka z włoszczyzny

Kompot ze świeżych jabłek

Jogurtowe lody z mrożonych borówek

Lemoniada z wiśni

Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem

Ciasto na naleśniki

Sos bolognese

Surówka z młodej cukinii

Sałatka z rukolą, winogronami i szynką

Sałatka z rzodkiewką i jajkiem