- bardzo dobra pizza na spodzie z twarogu, jajek i mąki migdałowej,
- to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego,
- jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu od tej tradycyjnej, ale równie smaczna.
Składniki na pizzę o średnicy 30-35 cm:
- 250g twarogu (chudy, półtłusty lub tłusty)
- 2 jajka
- 100g mąki migdałowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne ulubione dodatki: sos pomidorowy, mozzarella, wędlina, pomidory, oliwki, włoskie zioła.
Twaróg, jajka, mąkę migdałową i proszek do pieczenia umieść w większej misce. Całość rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, a następnie wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż twarogowe ciasto i uformuj placek pizzy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut w temp. 180 stopni. Blachę wysuń z piekarnika, posmaruj sosem i ułóż ulubione składniki. Blachę wsuń ponownie do piekarnika – piecz jeszcze przez około 15-20 minut. Po upieczeniu otwórz drzwi piekarnika, pozostaw pizzę na 10 minut do lekkiego przestygnięcia.
Co wrzucić na pizzę?
1) sosy: sos pomidorowy, przecier pomidorowy, keczup, sos barbecue, sos beszamelowy, sos carbonara;
2) ser: mozzarella, gouda, ementaler, cheddar, feta, ser pleśniowy;
3) mięsa / wędliny: szynka, boczek, salami, kiełbasa, kabanosy, podsmażona pierś z kurczaka, szynka długo dojrzewająca;
4) warzywa: cebula zwyczajna lub czerwona, pomidory (świeże, koktajlowe, suszone), papryka, kukurydza, cukinia, papryka jalapeno, rukola, liście szpinaku, brokuły;
5) owoce morza: krewetki, kalmary, małże;
6) ryby: tuńczyk, wędzony łosoś, anchois;
6) zioła i przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, rozmaryn, sos tabasco;
7) inne: ananas, leśne grzyby lub pieczarki, oliwki czarne lub zielone, kapary.