• lekka, chrupiąca, smakowita,
  • prosta, szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowa,
  • świetna na przekąskę z dodatkiem pieczywa, do obiadu lub jako dodatek do potraw z grilla.

 

Składniki na 2-3 porcje:

  • pęczek rzodkiewki
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%, jogurtu naturalnego lub typu greckiego 
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Rzodkiewki dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki. Następnie lekko posól i odstaw na kilka minut, by puściły sok. Do rzodkiewek dodaj śmietanę oraz pokrojony szczypiorek. Do smaku dopraw pieprzem i sokiem z cytryny – całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

Można również dodać: ogórki, pomidory, fetę, jajko na twardo, prażone pestki słonecznika lub dyni.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem