- zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa,
- wychodzi lekki, puszysty, lekko wilgotny w środku,
- to świetna propozycja dla osób na diecie keto, low carb i diecie bezglutenowej.
Składniki na formę 20x12cm:
- 4 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego
- 50 ml wody
- 60 g mielonego siemienia lnianego
- 20 g łupiny babki jajowatej
- 40 g mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
W miseczce wymieszaj siemię lniane, babkę jajowatą, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. W głębszej misce umieść jajka, jogurt, wodę i sól – wymieszaj rózgą do ubijania, blenderem lub mikserem. Następnie dodaj sypkie składniki i mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 80 minut w temp. 170°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu chlebek wyjmij z formy, postaw na kratce i pozostaw, by całkowicie przestygł.
Chlebek pokrój, gdy będzie całkowicie ostudzony.
Przed pieczeniem chlebek możesz posypać: pestkami dyni lub słonecznika, ziarnami sezamu, ziarnami siemienia lnianego lub gruboziarnistą solą.
Jako formy użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x12cm o pojemności 500ml – to naczynie jest nieco mniejsze i niższe niż standardowa forma keksowa, która zwykle ma pojemność około 1-1,2l.