• zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa,
  • wychodzi lekki, puszysty, lekko wilgotny w środku,
  • to świetna propozycja dla osób na diecie keto, low carb i diecie bezglutenowej.

 

Składniki na formę 20x12cm:

  • 4 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 50 ml wody
  • 60 g mielonego siemienia lnianego
  • 20 g łupiny babki jajowatej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

 

W miseczce wymieszaj siemię lniane, babkę jajowatą, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. W głębszej misce umieść jajka, jogurt, wodę i sól – wymieszaj rózgą do ubijania, blenderem lub mikserem. Następnie dodaj sypkie składniki i mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 80 minut w temp. 170°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu chlebek wyjmij z formy, postaw na kratce i pozostaw, by całkowicie przestygł. 

Chlebek pokrój, gdy będzie całkowicie ostudzony.

Przed pieczeniem chlebek możesz posypać: pestkami dyni lub słonecznika, ziarnami sezamu, ziarnami siemienia lnianego lub gruboziarnistą solą.

Jako formy użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x12cm o pojemności 500ml – to naczynie jest nieco mniejsze i niższe niż standardowa forma keksowa, która zwykle ma pojemność około 1-1,2l.

STRONA GŁÓWNA

 


Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem