- doskonały zamiennik klasycznej pszennej tortilli,
- jest elastyczna i nie łamie się przy zwijaniu,
- świetna do przygotowania wrapa lub meksykańskiej quesadilli.
Składniki na 1 tortillę:
- 2 jajka
- 60-70 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
- 1 łyżka łupin babki jajowatej (około 10g)
- opcjonalnie: oregano, bazylia, tymianek, czosnek granulowany
Włącz piekarnik i ustaw na 190 stopni – zostaw, by się nagrzał. W kielichu blendera lub w głębokim pojemniku umieść jajka, biały ser i łupiny babki jajowatej (opcjonalnie możesz dodać jeszcze zioła) – całość zmiksuj w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym na jednolitą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej na środek blachy i rozprowadź łyżką formując prostokąt (nie zostawiaj dziur, ani szczelin). Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw do ostudzenia.
Tortillę można przygotować również na patelni.
W tortillę można zawinąć: kurczaka, rybę (tuńczyka, łososia), wędlinę, warzywa (sałatę, ogórka, paprykę, awokado).