• pyszna i dużo zdrowsza od chałwy ze sklepu,
  • przygotowana jedynie z 2 składników,
  • szybka i bardzo łatwa do zrobienia,
  • do przygotowania wystarczy młynek do kawy lub dobry blender.

 

Składniki na około 2 porcje:

  • 100g pestek słonecznika
  • 60g płynnego miodu, syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
  • opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego

 

Dla lepszego smaku podpraż pestki słonecznika – rozgrzej suchą patelnię, wsyp pestki i praż, aż będą lekko rumiane. Zostaw na chwilę, by przestygły. Następnie zmiel je w młynku do kawy lub w blenderze na sypki piasek. W misce umieść miód, olejek zapachowy i zmielone pestki – całość wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Przełóż ją do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia (by później łatwiej można było wyjąć). Wstaw do lodówki na kilka godzin – wtedy nabierze konsystencji łatwiejszej do krojenia.

Możesz przygotować pralinki, formując z masy słonecznikowej kulki i obtaczając je w zmielonym słoneczniku.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem