• łatwy lekki deser z jabłkami i cynamonem,
  • można też dodać inne owoce, np. jagody, maliny, gruszki,
  • to świetny deser dla rodziny i gości.

 

Składniki na około 4 porcje:

  • 1,5kg jabłek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • 100g zimnego masła
  • 130g mąki pszennej
  • 80g cukru pudru

Przygotowanie należy rozpocząć od kruszonki – do miski dodaj mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier. Rozcieraj w palcach tak, aby powstała kruszonka. Gotową odstaw do lodówki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w gruba kostkę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym (wym. około 20×20 cm). Po wierzchu równomiernie posyp cynamonem i cukrem, a następnie rozłóż kruszonkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni (do momentu aż kruszonka będzie dobrze zarumieniona). Deser podawaj na ciepło lub przestudzony. Łyżką nabieraj porcje jabłek z kruszonką i podawaj na talerzykach lub w miseczkach.

Do jabłek można dodać garść rodzynek, suszoną żurawinę, suszone morele lub kandyzowane skórki cytrusowe.

Do podania: cukier puder, cukier puder z cynamonem, bita śmietana, gałka lodów, ulubiony sos do deserów (np. karmelowy, czekoladowy, truskawkowy).

Jeśli zostanie nadmiar kruszonki (surowe ciasto), można ją zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.

Można również podsmażyć jabłka przed pieczeniem, ale wtedy po dodatkowym upieczeniu w piekarniku jabłka mogą być rozgotowane i mniej smaczne. Najlepiej wypróbować obie wersje i wybrać swoją ulubioną.

Deser można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem – w naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka i kruszonkę, przechowaj w lodowce, a następnie upiecz w odpowiednim momencie. 

STRONA GŁÓWNA