• doskonały zamiennik klasycznej pszennej tortilli,
  • jest elastyczna i nie łamie się przy zwijaniu,
  • świetna do przygotowania wrapa lub meksykańskiej quesadilli.

 

Składniki na 1 tortillę:

  • 2 jajka
  • 60-70 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej (około 10g)
  • opcjonalnie: oregano, bazylia, tymianek, czosnek granulowany

 

Włącz piekarnik i ustaw na 190 stopni – zostaw, by się nagrzał. W kielichu blendera lub w głębokim pojemniku umieść jajka, biały ser i łupiny babki jajowatej (opcjonalnie możesz dodać jeszcze zioła) – całość zmiksuj w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym na jednolitą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej na środek blachy i rozprowadź łyżką formując prostokąt (nie zostawiaj dziur, ani szczelin). Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw do ostudzenia.

Tortillę można przygotować również na patelni.

W tortillę można zawinąć: kurczaka, rybę (tuńczyka, łososia), wędlinę, warzywa (sałatę, ogórka, paprykę, awokado).

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem