- kaloryczne, sycące i bardzo smaczne,
- można je usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, opiec na elektrycznym lub węglowym grillu,
- do podania na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub na kolację.
Składniki na 8 sztuk:
- 8 cienkich kiełbasek śląskich
- 8 cienkich długich plastrów wędzonego boczku
Każdą kiełbaskę owiń plastrem boczku, a następnie opiecz je na grillu węglowym lub elektrycznym. Można je też obsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku piekąc przez około 20 minut w temp. 200 stopni.
Do podania polecam: pieczywo, keczup, musztardę, sałatkę na bazie sałaty lub rukoli, zimne sosy (czosnkowy, tzatziki, tatarski), warzywa pieczone lub gotowane na parze.
Do środka można włożyć: suszone pomidory, paseczki świeżej lub marynowanej papryki, piórka cebuli lub ser halloumi.