- najłatwiejsze jajeczne smarowidło do kanapek,
- pastę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. cebulką lub rzeżuchą,
- szybka, prosta, zrobiona jedynie z kilku składników,
- idealna na śniadanie lub kolację.
Składniki dla 2 osób:
- 5 jajek
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- szczypiorek
Jajka ugotuj na twardo – odstaw do ostudzenia. Obłup je ze skorupki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez oraz przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Po przygotowaniu przechowuj w lodówce.
Jeśli nie masz tarki, jajka na pastę możesz: zmiksować w malakserze, posiekać lub rozgnieść widelcem.
Do podania: chleb, bułki, krakersy, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe lub kukurydziane.
Szczypiorek można zastąpić: cebulką, szynką, żółtym serem, wędzoną makrelą, ogórkiem (świeżym, konserwowym, kiszonym), papryką (świeżą lub konserwową), natką pietruszki, koperkiem, rzeżuchą.