- lekka, chrupiąca, smakowita,
- prosta, szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowa,
- świetna na przekąskę z dodatkiem pieczywa, do obiadu lub jako dodatek do potraw z grilla.
Składniki na 2-3 porcje:
- pęczek rzodkiewki
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%, jogurtu naturalnego lub typu greckiego
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- sól i pieprz
- łyżka soku z cytryny
Rzodkiewki dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki. Następnie lekko posól i odstaw na kilka minut, by puściły sok. Do rzodkiewek dodaj śmietanę oraz pokrojony szczypiorek. Do smaku dopraw pieprzem i sokiem z cytryny – całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.
Można również dodać: ogórki, pomidory, fetę, jajko na twardo, prażone pestki słonecznika lub dyni.