• najprostszy pomysł na przyrządzenie śledzika,
  • smaczne, proste i bardzo łatwe danie,
  • idealne na przekąskę, imprezę lub świąteczny stół.

 

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych solonych
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml oleju
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu (np. winnego, jabłkowego) lub soku z cytryny
  • woda lub mleko do namoczenia śledzia
Solone śledzie należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w zamykanym naczyniu (np. słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności), skrop octem i wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i całość zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny, by składniki „się przegryzły”.

STRONA GŁÓWNA