- najprostszy pomysł na przyrządzenie śledzika,
- smaczne, proste i bardzo łatwe danie,
- idealne na przekąskę, imprezę lub świąteczny stół.
Składniki:
- 5 płatów śledziowych solonych
- 2 średnie cebule
- 100 ml oleju
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka octu (np. winnego, jabłkowego) lub soku z cytryny
- woda lub mleko do namoczenia śledzia
Solone śledzie należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w zamykanym naczyniu (np. słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności), skrop octem i wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i całość zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny, by składniki „się przegryzły”.