- pyszny aromatyczny sos z suszonych grzybów,
- przygotowany z niewielkiej ilości składników,
- pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich.
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików
- 1 cebula
- łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu)
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
Grzyby przełóż do miski, zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by dobrze nasiąkły. Wyjmij je łyżką cedzakową i pokrój w paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe.
Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich), zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.