• smakowita domowa zupa z kiełbasą i warzywami,
  • aromatyczna, pożywna i sycąca,
  • jest idealna na szybki obiad lub kolację.

 

Składniki na około 4-5 porcji:

  • 500g wędzonych żeberek (na wywar)
  • 200g kiełbasy (np. śląska, podwawelska)
  • 2 marchewki
  • kawałek selera (ok. 1/4 bulwy)
  • 3–4 średnie ziemniaki
  • 2 puszki białej fasoli (po ok. 400 g)
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-2.5 l wody

 

Przygotuj wywar – żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 40 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i ziemniaki – całość gotuj do miękkości warzyw (około 15 minut). Do garnka wrzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę z jednej puszki. Drugą puszkę fasolki odsącz, zmiksuj z odrobiną wody na gładko i wlej do garnka. Dodaj przyprawy – majeranek, sól oraz pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie zdejmij garnek z ognia i podawaj.

Do podania: pieczywo, grzanki.

Zamiast wywaru z żeberek, możesz też użyć bulionu lub wczorajszego rosołu.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem