- smakowita domowa zupa z kiełbasą i warzywami,
- aromatyczna, pożywna i sycąca,
- jest idealna na szybki obiad lub kolację.
Składniki na około 4-5 porcji:
- 500g wędzonych żeberek (na wywar)
- 200g kiełbasy (np. śląska, podwawelska)
- 2 marchewki
- kawałek selera (ok. 1/4 bulwy)
- 3–4 średnie ziemniaki
- 2 puszki białej fasoli (po ok. 400 g)
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2-2.5 l wody
Przygotuj wywar – żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 40 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i ziemniaki – całość gotuj do miękkości warzyw (około 15 minut). Do garnka wrzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz odsączoną fasolę z jednej puszki. Drugą puszkę fasolki odsącz, zmiksuj z odrobiną wody na gładko i wlej do garnka. Dodaj przyprawy – majeranek, sól oraz pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie zdejmij garnek z ognia i podawaj.
Do podania: pieczywo, grzanki.
Zamiast wywaru z żeberek, możesz też użyć bulionu lub wczorajszego rosołu.