• kremowa zupa idealna do picia,
  • zdrowsza i smaczniejsza od sklepowych zupek błyskawicznych,
  • łatwa, szybka do przygotowania, zrobiona z kilku składników,
  • można ją wypić w domu lub przelać do termosu i zabrać do pracy/szkoły.

 

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 1 duży batat (około 400g)
  • 1 średnia cebula (150-200g)
  • 700ml wody, rosołu lub bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki oleju, oliwy z oliwek lub masła
  • opcjonalnie natka pietruszki lub koperek (świeże lub suszone)
  • sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy)

 

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zmaż przez 3-4 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojonego batata oraz wodę lub bulion. Całość zagotuj i gotuj przez około 15-20 minut (do miękkości batatów). Rondel zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobnioną fetę, natkę pietruszki, a następnie całość zblenduj mikserem ręcznym, aż stanie się gładka i jednolita. Sprawdź konsystencję zupy – jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub bulionu, ponownie zmiksuj i wstaw na ogień. Podgrzewaj tylko do momentu zagotowania. Sprawdź smak i dopraw przyprawami zgodnie ze swoim gustem. Następnie gotową zupę zdejmij z ognia i podawaj.

Jeśli lubisz, możesz dodać grzanki, pokruszoną fetę, pestki z dyni lub słonecznika.

STRONA GŁÓWNA

 

Sałatka jarzynowa

Makaron z białym serem i jogurtem

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Uniwersalna przyprawa Jarzynka

Spaghetti Carbonara

Sałatka Caprese