• bardzo łatwa i smaczna zupka pełna warzyw,
  • pożywna, zdrowa, lekka dla żołądka,
  • idealna na obiad lub kolację.

 

Składniki na około 2,5 litra (około 5-6 porcji):

  • 2,5 litra rosołu lub bulionu (np. mięsnego lub warzywnego)
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki oleju lub masła
  • opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki
  • opcjonalnie do podania kwaśna śmietana lub słodka śmietanka

W rondlu rozgrzej tłuszcz – zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler, a także listki laurowe i ziela angielskie. Całość zagotuj, gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Kalafior i brokuł podziel na różyczki, dodaj do rondla, gotuj aż do miękkości warzyw (około 10-15 minut). Pod koniec gotowania dopraw do smaku i opcjonalnie dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki. Ugotowaną zupę zestaw z ognia.

Do podania: słodka śmietanka, kwaśna śmietana, pieczywo, grzanki.

STRONA GŁÓWNA