• soczewica, warzywa i mięso mielone tworzą bardzo smaczną pożywną zupę,
  • łatwa, szybka w przygotowaniu, prawdziwie domowa,
  • sprawdzi się na codzienny obiad lub wieczorną kolację.

 

Składniki na około 4-5 porcji:

  • 2 marchewki (ok. 350 g)
  • kawałek bulwy selera (około 100g)
  • 1 cebula
  • 2–3 średnie ziemniaki
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka zielonej lub czerwonej soczewicy (puszka 400g)
  • 2 litry bulionu mięsnego/warzywnego, wody lub wczorajszego rosołu
  • 100–150 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej (lub więcej, jeśli lubisz pikantne dania)
  • sól i pieprz lub ulubione przyprawy, np. sos sojowy

 

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mielone mięso wieprzowe – smaż mieszając, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj odsączoną soczewicę, passatę pomidorową, majeranek, słodką i ostrą paprykę, a także sól i pieprz. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem