- soczewica, warzywa i mięso mielone tworzą bardzo smaczną pożywną zupę,
- łatwa, szybka w przygotowaniu, prawdziwie domowa,
- sprawdzi się na codzienny obiad lub wieczorną kolację.
Składniki na około 4-5 porcji:
- 2 marchewki (ok. 350 g)
- kawałek bulwy selera (około 100g)
- 1 cebula
- 2–3 średnie ziemniaki
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 puszka zielonej lub czerwonej soczewicy (puszka 400g)
- 2 litry bulionu mięsnego/warzywnego, wody lub wczorajszego rosołu
- 100–150 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej (lub więcej, jeśli lubisz pikantne dania)
- sól i pieprz lub ulubione przyprawy, np. sos sojowy
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mielone mięso wieprzowe – smaż mieszając, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj odsączoną soczewicę, passatę pomidorową, majeranek, słodką i ostrą paprykę, a także sól i pieprz. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.