- pożywne danie bogate w warzywa,
- idealne na obiad lub kolację,
- można przygotować wersję wegetariańską bez mięsa,
- danie nadaje się do odgrzewania i mrożenia.
Skład na około 5 porcji:
- ok. 500g młodej cukinii
- 1 kg dyni
- 3 papryki (kolor dowolny, u mnie czerwona, żółta i zielona)
- 1 duża cebula
- 700g cienkiej kiełbasy np. wiejskiej, podwawelskiej, śląskiej
- 500ml passaty pomidorowej lub słoik sosu pomidorowego do spaghetti
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub pół na pół olej + masło
Na patelni rozgrzej olej, wsyp drobno pokrojoną cebulę i zeszklij – odstaw. Cukinię i dynię obierz – usuń włóknisty miąższ z nasionami i pokrój w większą kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.
Można je podawać z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Inne dodatki do leczo: pierś kurczaka, boczek, pieczarki, grzyby, kukurydza, patison, bakłażan, wędzone tofu.
Leczo świetnie nadaje się do mrożenia. Użyj specjalnych woreczków lub plastikowych pojemników – szklane słoiki mogą popękać. Zamrożone najlepiej przechowywać do 3 miesięcy.