- szybkie danie jednogarnkowe,
- smaczne i sycące,
- dobre na obiad lub kolację.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 300 g cienkiej kiełbasy, np. wiejskiej, śląskiej
- 150 g wędzonego boczku
- świeża papryka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju, masła lub oliwy
- 500 ml wody lub bulionu
- 90 g koncentratu pomidorowego
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól i pieprz
W większym rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej bulion i dodaj pokrojoną kiełbasę, ziemniaki, paprykę. Całość gotuj przez około 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i majeranek. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj na ciepło.
Danie bez problemu można podgrzewać.
Można też dodać: świeżą kapustę, cukinię, dynię, marchewkę, pieczarki, kukurydzę, groszek konserwowy.