• szybkie danie jednogarnkowe,
  • smaczne i sycące,
  • dobre na obiad lub kolację.

 

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 300 g cienkiej kiełbasy, np. wiejskiej, śląskiej
  • 150 g wędzonego boczku
  • świeża papryka
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju, masła lub oliwy
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól i pieprz

 

W większym rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej bulion i dodaj pokrojoną kiełbasę, ziemniaki, paprykę. Całość gotuj przez około 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i majeranek. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj na ciepło.

Danie bez problemu można podgrzewać.
Można też dodać: świeżą kapustę, cukinię, dynię, marchewkę, pieczarki, kukurydzę, groszek konserwowy.

STRONA GŁÓWNA