• pożywne danie bogate w warzywa,
  • idealne na obiad lub kolację,
  • można przygotować wersję wegetariańską bez mięsa,
  • danie nadaje się do odgrzewania i mrożenia.

 

Skład na około 5 porcji:

  • ok. 500g młodej cukinii
  • 1 kg dyni
  • 3 papryki (kolor dowolny, u mnie czerwona, żółta i zielona)
  • 1 duża cebula
  • 700g cienkiej kiełbasy np. wiejskiej, podwawelskiej, śląskiej
  • 500ml passaty pomidorowej lub słoik sosu pomidorowego do spaghetti
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub pół na pół olej + masło

 

Na patelni rozgrzej olej, wsyp drobno pokrojoną cebulę i zeszklij – odstaw. Cukinię i dynię obierz – usuń włóknisty miąższ z nasionami i pokrój w większą kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.

 

Można je podawać z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Inne dodatki do leczo: pierś kurczaka, boczek, pieczarki, grzyby, kukurydza, patison, bakłażan, wędzone tofu.

Leczo świetnie nadaje się do mrożenia. Użyj specjalnych woreczków lub plastikowych pojemników – szklane słoiki mogą popękać. Zamrożone najlepiej przechowywać do 3 miesięcy.

STRONA GŁÓWNA