- najprostszy sposób na przyrządzenie batatów,
- świetnie smakują z zimnymi sosami, np. tzatziki lub czosnkowym
- idealne na obiad lub kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 1 większy batat (około 400-500g)
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól
Batata obierz, opłucz, a następnie pokrój w grubsze słupki. W głębszej misce wymieszaj olej, z solą i obiema paprykami – włóż pokrojone bataty i wymieszaj, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Odstaw je na 15 minut. Bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temp. 200 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu.
Pieczone bataty można podać do obiadu tak jak ziemniaki lub z zimnym sosem, np. czosnkowym, musztardowym, tzatziki, sosem słodki chili.