- pyszna surówka z cukinii marynowanej w oliwie, miodzie i soku z cytryny,
- chrupiąca, soczysta, a przede wszystkim zdrowa,
- dobra do ryb, mięs, dań obiadowych i potraw z grilla.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 500 g młodej cukinii
- garść świeżej natki pietruszki lub koperku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Cukinię umyj, odkrój końce i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój w pół talarki przy pomocy noża, szatkownicy lub malaksera. W kubeczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy. Do miski z cukinią dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowany sos. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodatkowo dopraw solą i pieprzem). Odstaw na około 15 minut, by się zamarynowała. Przed podaniem ponownie wymieszaj.