• pyszna surówka z cukinii marynowanej w oliwie, miodzie i soku z cytryny,
  • chrupiąca, soczysta, a przede wszystkim zdrowa,
  • to idealny dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.

 

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 500g młodej cukinii
  • garść świeżej natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju np. lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Cukinię umyj, odkrój końce i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój w pół talarki przy pomocy noża, szatkownicy lub malaksera. W kubeczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy. Do miski z cukinią dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowany sos. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodatkowo dopraw solą i pieprzem). Odstaw na około 15 minut, by się zamarynowała. Przed podaniem ponownie wymieszaj.

STRONA GŁÓWNA

 

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym


Sos pesto z bazylią


Leczo z dynią i cukinią z wolnowaru


Zupa szczawiowa


Pieczone bataty


Surówka z włoszczyzny


Kompot ze świeżych jabłek


Jogurtowe lody z mrożonych borówek


Lemoniada z wiśni


Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem


Ciasto na naleśniki


Sos bolognese


Surówka z młodej cukinii


Sałatka z rukolą, winogronami i szynką


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem