
- smaczna zupka do wypicia z kubka,
 - dużo zdrowsza od sklepowych zupek instant,
 - pożywna, lekka dla żołądka,
 - można ją wypić w domu lub przelać do termosu i zabrać do pracy/szkoły.
 
Składniki na około 2-3 porcje:
- 250g brokułów (świeżych lub mrożonych)
 - 2-3 średnie marchewki (około 300-400g)
 - 700ml wody, rosołu lub bulionu (mięsnego lub warzywnego)
 - 100g sera feta
 - opcjonalnie natka pietruszki lub koperek (świeże lub suszone)
 - sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
 
Marchew obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka z wodą lub bulionem i zagotuj – gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 10 minut. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj rozdrobnioną fetę, natkę pietruszki, a następnie całość zblenduj mikserem ręcznym, aż stanie się gładka i jednolita. Sprawdź konsystencję zupy – jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub bulionu, ponownie zmiksuj i wstaw na ogień. Podgrzewaj tylko do momentu zagotowania. Sprawdź smak i dopraw przyprawami zgodnie ze swoim gustem. Następnie gotową zupę zdejmij z ognia i podawaj.
Jeśli lubisz, możesz dodać grzanki, pokruszoną fetę, pestki z dyni lub słonecznika.




